Zamknij
REKLAMA

Bezpieczny cukier brzozowy

09:29, 19.03.2018 | red.
REKLAMA
Skomentuj

Każda z form cukrów poza ksylitolem może spowodować hiperglikemię i nadwagę, które prowadzą do cukrzycy i otyłości. Tradycyjny cukier podnosi także ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) zwiększając ryzyko zawału serca. Powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, które z kolei prowadzą do utraty zębów i ogólnego zainfekowania organizmu. W przypadku dzieci może powodować kłopoty ze skupieniem uwagi i zapamiętywaniem, a co za tym idzie z uczeniem się. Oprócz tego wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, a także zakłóca równowagę hormonalną.

Ksylitol, czyli alkohol cukrowy, to cukier pochodzenia naturalnego, który znaleźć można w jarzynach i owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych, na przykład w brzozie. Jako produkt pośredni pojawia się też w procesie przemiany glukozy w organizmach mikroorganizmów, zwierząt, a nawet ludzi. Każdy z nas wytwarza go w procesie normalnego metabolizmu, w ilości ok. 15 gram na dzień.

Agencja Żywności i Leków (FDA - Food and Drug Administration - amerykańska instytucja rządowa) uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy i że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. 

żródło: pressik.pl/wikipedia.org

(red.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© klobuck365.pl | Prawa zastrzeżone