Linie do chleba – zautomatyzuj i zwiększ produkcję pieczywa

Z myślą o piekarniach, restauracjach czy sklepach, które oferują wypieki własnej roboty, powstają liczne maszyny i urządzenia. Ich celem jest automatyzacja niektórych czynności, a także poprawa jakości gotowego pieczywa. Zobacz, jak linie do chleba ułatwiają proces wytwarzania chrupiących i pachnących bochenków chleba.

Stwórz linie piekarnicze, jakich potrzebujesz

Linie piekarnicze to urządzenia dedykowane piekarniom i innym firmom produkującym pieczywo na dużą skalę. Jednym z dystrybutorów tych rozwiązań technologicznych jest firma Hert. Maszyny dostępne w ofercie tej firmy wyróżniają się modułowym charakterem. Oznacza to, że przedsiębiorcy mogą tworzyć linie do chleba w dowolnych konfiguracjach. Taka elastyczność sprawia, że zamiast bazować na gotowych rozwiązaniach, można stworzyć linię piekarniczą ściśle dostosowaną do aktualnych potrzeb i w razie konieczności rozbudować ją w przyszłości.

Przykładowe maszyny, jakie mogą składać się na linie piekarnicze:

  • dzielarka do ciasta – urządzenie odcina kęsy ciasta zgodnie z ustawieniami;
  • zaokrąglarka stożkowa z olejeniem – maszyna odpowiada za formowanie poszczególnych kęsów ciasta w kulki;
  • wydłużarka do ciasta – urządzenie automatyzuje proces wałkowania kawałków ciasta.

Automatyczna produkcja chleba to szereg oszczędności

Na proces wytwarzania pieczywa składa się wiele czynności. Automatyczna produkcja chleba oznacza spore oszczędności. Można je postrzegać dwojako. Po pierwsze, linie piekarnicze składają się z różnych urządzeń, które są w stanie szybko i precyzyjnie wykonać pracę za pracownika. Dla właściciela piekarni czy innego punktu, w którym wytwarzane jest pieczywo, oznaczać może to brak problemów kadrowych – zespół może składać się z zaledwie kilku czy kilkunastu osób.

Po drugie, automatyczna produkcja chleba pozwala oszczędzać zasoby i ograniczyć straty. W przypadku jej użycia koszt wytworzenia produktu zostaje precyzyjnie określony. Sprawnie działające linie piekarnicze zużywają określoną ilość surowców (mąki, oleju, wody), a odmierzanie porcji ciasta jest bardziej precyzyjne niż podczas produkcji ręcznej. W praktyce oznacza to oszczędności finansowe lub zwiększenie konkurencyjności – piekarnia może zaproponować pieczywo w atrakcyjnej cenie.

Przeczytaj także:  Biura serwisowane w Warszawie - dlaczego warto rozważyć ich wynajem?

Linia do chleba to sposób na wyższą jakość

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto zainwestować w linie do chleba – mowa o jakości i powtarzalności produktu. To szczególnie istotne z punktu widzenia stałych klientów. Automatyczna produkcja chleba oznacza, że:

  • konsument za każdym razem kupi bochenek chleba o takiej samej wadze;
  • jakość produktu będzie niezmienna – podobnie jak smak;
  • bochenki chleba będą wyglądać podobnie.

Maszyny sprzedawane przez firmę Hert mogą formować pieczywo nie tylko w idealny kształt – istnieje też możliwość nadania produktom pewnych nierówności, aby przypominały one wyglądem pieczywo rzemieślnicze. W takim przypadku jednak wciąż mowa o powtarzalności – każdy bochenek chleba będzie posiadał nieregularności w podobnym zakresie. To oznacza, że linia do chleba pozwala też odpowiedzieć na zmieniające się potrzeby rynku.

Przewiń na górę